Wij van Festina Lente Hoveniers houden ons inmiddels al meerdere jaren bezig met duurzaam tuinieren en bedrijfsvoering.

Natuurlijk zijn daar een aantal oplossingen zoals het scheiden van al ons afval, gebruik maken van duurzame materialen, het zoveel mogelijk gebruik maken van elektrisch gemotoriseerd gereedschap het zuinig omgaan met leidingwater en gebruik van regenwater die naar onze mening vrij standaard horen te zijn.

Maar bij Festina Lente Hoveniers maken we ook al sinds 2007 geen gebruik meer van chemische bestrijdingsmiddelen. Omwille voor mens en milieu zijn we destijds overgestapt op diverse manieren van biologische bestrijding van onkruid en ongedierte.

Kruidachtige gewassen die niet gewenst zijn in een tuin, geven veelal een gebrek van bepaalde voedingsstoffen in de bodem aan. Deze kunnen dan vaak ook onderdrukt worden door de gesteldheid van de bodem op het juiste peil te brengen door middel van de juiste bemesting. Ook het toepassen van boomschors en een goed doordacht beplantingsplan waarbij de planten tot elkaar kunnen groeien en daarbij de bodem voldoende schaduw geven helpen bij het bestrijden. Onkruiden in verhardingen worden door ons bestreden met behulp van onze onkruidbrander. Kruidachtige gewassen in grind en split kunnen zeer goed worden bestreden door een voldoende dikke laag, dit met grote regelmaat geharkt dient te worden.

Net als onkruiden, vertellen dierlijke ziekteverwekkers ons ook vaak heel veel over de bodemgesteldheid en de groeiplaats van de betreffende plant. Door hier iets aan te doen worden veel problemen al snel opgelost.

Het belangrijkste om problemen te voorkomen is bovendien wel bij de start van de tuin.
Bij het ontwerpen en de aanleg van de tuin is het erg belangrijk om rekening te houden met een natuurlijk evenwicht in de tuin. Geen overwicht aan dode materialen, maar ook genoeg ruimte voor beplanting in diverse vormen. Door uw tuin toegankelijk en interessant te maken voor vogels, amfibieën (Kikkers en salamanders e.d) en kleine zoogdieren (Egels, mollen enz.) worden veel problemen met dierlijke ziekteverwekker al opgelost.

Wanneer rekening gehouden wordt met de meeste van bovengenoemde factoren zult u kunnen genieten van een mooie en bovendien onderhoudsvriendelijke tuin.

 

 

Wilt u meer weten, neem dan gerust contact met ons op.